Son dönemde kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, özellikle avukatları zor durumda bıraktı. Avukatların hukuki bilgi birikimi sebebiyle ev sahipleri bu meslek grubuna karşı mesafeli davranmaya başladı.
Avukatlar Neden Zor Ev Buluyor?
Özellikle son üç yılda kira bedellerinde yapılan fahiş artışlar, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davaların sayısında ciddi bir artışa neden oldu. Bu gelişmeler dolaylı olarak avukatların da ev bulma süreçlerini zorlaştırdı. Uzmanlar, ev sahiplerinin özellikle avukatlara karşı temkinli davrandığını, bunun sebebinin ise avukatların hukuki hakları detaylı bilmesi olduğunu belirtiyor.
Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, “Ev sahipleri artık kiralama yaparken çıkış taahhütnamesi gibi şartlar öne sürüyor. Avukatlar ise bu konuda bilgili olduğu için, ev sahipleri onlara kiralama yaparken çekingen davranıyor” dedi.
Ev Sahipleri Öğrencilere Yöneliyor
Öte yandan ev sahipleri, en çok öğrencilerden gelen taleplere olumlu yanıt veriyor. Öğrencilerin birkaç yıl içinde konuttan çıkmaları ve toplu şekilde kalmaları sebebiyle, ev sahipleri kira bedellerini daha yüksek tutabiliyor. Tren bu durumu şu şekilde özetledi: “Öğrenciler, 2-3 sene kalıp evi boşalttıkları için ev sahipleri için kazançlı kiracılar olarak görülüyor. Aynı zamanda toplu kaldıkları için kira bedelleri de yüksek olabiliyor.”
Avukatların Yanında Polisler de Mağdur
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da benzer bir şekilde, ev sahiplerinin en çok çekindiği kiracı grubunun avukatlar olduğunu vurguladı. “Haklarını çok iyi bilmeleri sebebiyle avukatlara karşı bir önyargı oluşmuş durumda. Bu da ev arayışındaki avukatları mağdur ediyor,” şeklinde konuştu. Akçam, polislerin de benzer zorluklar yaşadığını belirtti.
Son dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan bu değişiklikler, avukatlar başta olmak üzere bazı meslek gruplarının ev bulma süreçlerini zorlaştırırken, ev sahiplerinin ise daha kısa süreli kiracıları tercih ettiği görülüyor.