Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için getirilen 60 aya kadar yapılandırma imkânı, bankalar arasında kafa karışıklığına neden oldu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile birlikte toplantılar yaparak, borç yapılandırma uygulamasının usullerini tartışmaya başladı. Bankalar, uygulamanın nasıl işleyeceği konusunda netlik bekliyor.
Yapılandırma Uygulaması İçin Görüş Alınacak
Bankalar, 26 Eylül 2023 tarihinden önceki borçların yapılandırmaya dahil olup olmadığının netleşmediğini belirtiyor. Bu nedenle TBB, BDDK ve TCMB'den görüş isteyerek, soru işaretlerini gidermeye çalışacak. Bankacılar, ayrıca TCMB'nin düşük borçlara düşük faiz uygulama kararının, bankaların IT sistemlerinde değişiklik gerektirdiğini ifade etti.
Yapılandırmanın Uygulanışı Tartışılıyor
Bankalar, yapılandırmanın kapsamı hakkında bazı sorulara açıklık getirilmesini bekliyor. Özellikle, vadesi gelmemiş borçların yapılandırılıp yapılandırılamayacağı, yapılandırılan kredi kartlarının açık kalıp kalmayacağı ve taksit ödemeyenlerin yeniden yapılandırma imkanına sahip olup olmayacağı konuları gündemde.
Vatandaşlar Borçlarını Nasıl Yapılandırabilecek?
BDDK tarafından alınan karar kapsamında, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecekler. Kredi kartı borcunun asgarisini ödeyemeyenler ya da ihtiyaç kredisi ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşayanlar bu yapılandırmadan yararlanabilecek.
Takibe Düşmüş Borçlarda 90 Milyar TL'lik Toplam
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, takibe düşmüş bireysel borçların toplamı yaklaşık 90 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bu borçlar, yeniden yapılandırma kapsamında ele alınacak.
Örnek Ödeme Tablosu: 50 Bin ve 100 Bin TL'lik Borçlar
Yeni düzenleme kapsamında, 50 bin TL borcu olan bir kişi, borcunu 12 ay vadeye yayarak aylık 5 bin 340 TL taksitle ödeyebilecek. Toplam geri ödeme ise 64 bin 91 TL olacak.
Aynı şekilde, 100 bin TL borcu olan bir vatandaş, borcunu 12 ay taksitlendirdiğinde 10 bin 681 TL aylık ödeme yapacak ve toplamda 128 bin 181 TL geri ödeme gerçekleştirecek.
Eğer 50 bin TL borç, 60 ay vade ile ödenmek istenirse, aylık taksit 2 bin 222 TL olacak ve toplam geri ödeme 133 bin 686 TL'ye ulaşacak.
100 bin TL borcu olan bir kişi ise, 60 ay vade ile aylık 4 bin 456 TL ödeyerek toplamda 267 bin 374 TL geri ödeme yapacak.
Düşük Borca Daha Az Faiz Uygulaması
TCMB'nin kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre farklılaştırdığı da açıklandı. Bu oranların 24 Ekim'de duyurulup, 1 Kasım'da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu kapsamda, bankalar düşük borcu olana daha düşük faiz uygulayacak.