İstanbul
KAPALI
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gram Altın (Kapalı Çarşı) currency
3.798,27
0,00%
Yenidevir Gazetesi Ekonomi Vergi Müfettişlerinden İstanbul’da “Sürdürülebilirlik” Zirvesi

Vergi Müfettişlerinden İstanbul’da “Sürdürülebilirlik” Zirvesi

Yüzlerce ekonomist, muhasebeci, bürokrat ve vergi müfettişinin katıldığı Sürdürülebilirlik Zirvesi İstanbul’da gerçekleşti. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Bilal Yüksel, sürdürülebilirliğin artık sadece çevresel bir hedef değil aynı zamanda ekonomik sistemin temel taşlarından biri haline geldiğini belirterek, “Sürdürebilir bir ekonomik sistem inşa etmek için vergilendirme politikalarının kapsayıcı ve adil olmalı” dedi.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vergi Müfettişlerinden İstanbul’da “Sürdürülebilirlik” Zirvesi

Yüzlerce ekonomist, muhasebeci, bürokrat ve vergi müfettişinin katıldığı Sürdürülebilirlik Zirvesi İstanbulda gerçekleşti. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Bilal Yüksel, sürdürülebilirliğin artık sadece çevresel bir hedef değil aynı zamanda ekonomik sistemin temel taşlarından biri haline geldiğini belirterek, Sürdürebilir bir ekonomik sistem inşa etmek için vergilendirme politikalarının kapsayıcı ve adil olmalı dedi.

Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) İstanbulda yüzlerce bürokrat, ekonomist ve vergi denetçisinin katıldığı Sürdürülebilirlik, Katılımcı Vergilendirme ve Dijital Ekonomi Zirvesi düzenledi. Vergi Denetim Kurulunun (VDK) Ataşehir yerleşkesinde üç oturum halinde gerçekleştirilen zirvede sürdürülebilirlikle ilgili yasal düzenlemeler, kurumsal sürdürülebilirlik ve yasal teşvikler ile Karbon Vergisi ve denetim sürecinde dijitalleşme konuları ele alındı.

İstanbulda düzenlenen Zirvenin açılış konuşmasını yapan Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Bilal Yüksel, sürdürebilir bir ekonomik sistem inşa etmek için vergilendirme politikalarının kapsayıcı ve adil olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Sürdürülebilirlik artık sadece çevresel bir hedef değil aynı zamanda ekonomik sistemin temel taşlarından biri dedi.

KATILIMCI VERGİLENDİRME ŞART

Yeşil finansman modelleri ve sürdürülebilirliğin, devlet politikalarının merkezine yerleştiğine dikkati çeken Yüksel, "Ancak bu dönüşüm toplumun tüm kesimini kapsayacak şekilde gerçekleşmeli. Bu noktada katılımcı vergilendirme devreye giriyor. Vergi politikalarının sadece büyük şirketler veya devletler değil toplumun tüm kesimlerinin katkı sunduğu bir anlayışla şekillendirilmesi gerekiyor diye konuştu.

Dijital ekonominin vergilendirme süreçlerini yeniden tanımladığını vurgulayan Yüksel, dijitalleşmenin geleneksel sınırları aşarak ekonomik büyümeyi hızlandırdığını, aynı zamanda yeni düzenlemeleri ve küresel işbirliğini de zorunlu kıldığını söyledi. 

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Fatih Mustafa Olcay, 2026 yılında, tam uyum kapsamında karbon vergisinin ele alınacağını hatırlatarak, bu süreçte böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesinin dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Zirvede, katılımcı vergilendirmenin önemine vurgulayıp vergi bilincinin nasıl arttırılacağının tartışılacağını da ifade eden Olcay, Dijital dönüşümün, veri paylaşımının ve dijital ekonomik yapının inşasının dünyaya getirilerini ve yeni düzeni ele alacağız. Bundan sonra da daha önce olduğu gibi sivil toplum alanında meslektaşlarımızı destekleyecek ve mesleki ilerlemeye katkıda bulunacağız ifadelerini kullandı.

DENETİM, DEVLETİMİZİN YİTİK FONKSİYONUYDU

Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanı Muhsin Atcı, yaptığı konuşmada Türkiyenin maliye politikasının temel hedefinin sürdürülebilir bir enflasyon oranı, sürdürülebilir bir cari açık ve sürdürülebilir bir dış ticaret açığıyla ülkenin sürekli kalkındığı bir noktaya taşınabilmesi olduğunu vurguladı.  Bu noktada vergi denetiminin çok önemli bir fonksiyonu olduğunu vurgulayan Atcı, Sağlıklı bir vergi sisteminin en önemli göstergesi olan verginin GSYHya oranı geçen sene yüzde 16,8 olarak gerçekleşti. Bu oran OECDde yüzde 30lar seviyesinde. Şu an 2025 bütçesi içerisinde 2 trilyon civarında bir faiz ödemesi var. Dolayısıyla bütçemiz borçlanarak kendini çevirmeye başlıyor. Borç çevirme oranımız da yüzde 30lar seviyesinde. Bu çerçeveden hareketle vergilendirme denetimini kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ve devlet borçlanmasının yavaşlatılmasındaki en önemli unsur olarak görüyoruz. Denetim, devletimizin yitik kalmış bir fonksiyonuydu. Biz bu noktada devletin varlığını hissettirmekle mükellefiz dedi.

İstanbul Defterdarı Bilgiç: Vergi sistemimizi küresel normlara göre değiştiriyoruz

İstanbul Defterdarı Rıza Bilgiç zirvede yaptığı konuşmada, çığır açıcı bir sürecin kendilerini beklediğini ifade ederek, Son 200 yılda atomlar ve genler teknolojik dönüşümün ana aktörleri olarak görünüyordu. Şu an atomları tekrar manipüle etmeye döndük. Kuantum hesaplamasıyla önümüzde yepyeni bir teknolojik pencere açılmış durumda. Her teknolojik gelişme de öngörülemez sonuçları içinde barındırıyor. Nobel, dinamiti maden ocaklarının kolay açılması için yapmıştı ama sonra dinamit savaşlarda kullanıldı. Bu teknolojik değişimlerle birlikte hukuk sistemimiz ve vergi sistemimiz de değişiyor. Bu noktada bizde küresel normlara göre bir vergilendirme sistemimizi değiştiriyoruz dedi. 

KGK Başkanı Özçelik: İşletmenin ödediği vergi devlete olan katkısını gösterir

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Dr. Hasan Özçelik de zirvede bir konuşma yaptı. Günümüzde büyüklüğü ne olursa olsun her işletmenin şeffaf, hesap verilebilir ve sürdürülebilir bir çalışma anlayışının benimsemesinin zorunlu hale geldiğini ifade eden Özçelik, Bir işletmenin ödediği vergi o işletmenin topluma ve devlete olan katkısının açık göstergesidir. Sürdürülebilirlik de bir şirketin sadece çevresel etkilerini değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal sorumluluklarını nasıl yerine getireceğini kapsamaktadır. Bu iki kavram, şeffaf ve etik bir anlayışı belirleyen işletmeler için doğrudan bağlantılı hale gelmektedir şeklinde konuştu.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Saymanı Cemal İbiş konuşmasında vergi, denetim, teftiş ve muhasebenin tarih boyunca dönüşümün merkezinde olduğuna dikkati çekerek, bugünkü dönüşümün ise tarihin hiçbir döneminde bu kadar hızlı olmadığını söyledi.

21 konuşmacı beyİn fırtınası yaptı

Türkiyenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Vergi Müfettişleri Derneği tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik, Katılımcı Vergilendirme ve Dijital Ekonomi Zirvesinde, sürdürülebilirlikle ilgili yasal düzenlemeler ve kurumsal sürdürülebilirlik ile karbon vergisi ve denetim sürecinde dijitalleşme konularıyla ilgili beyin fırtınası yapıldı.

Sürdürülebilirlik, Katılımcı Vergilendirme ve Dijital Ekonomi Zirvesinin birinci oturumunun konusu Sürdürülebilirlikle İlgili Yasal Düzenlemeler ve TSRS Kapsamında Raporlanması oldu. Vergi Başmüfettişi Dr. Berrak Soyalp Solakoğlunun moderatörlüğünü yaptığı oturumda KGK Uzmanı Sevgi Kılıç, Avukat Cenk Narter, PWC Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ali Yörük ve EY Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ece Sevin sunumlarını gerçekleştirdi. 

Zirvenin ikinci oturumu kurumsal sürdürülebilirlik ve teşvikler üzerine olacak. İkinci oturumda, Vergi Müfettişi Fırat Mat moderatörlüğünde Ticaret Bakanlığında Daire Başkanı Burak Balkan, SANKO Holding Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Enise Ademoğlu Matbay, KOSGEB Teknoloji Yenilik ve Yerlileştirme Daire Başkanlığından Gül Elçin Polat, Türkiye İş Bankası Sürdürülebilirlik Birim Müdürü Derya Sargın Malkoç ve QNB Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Yeliz Ataay Arıkök sunum yaptı. 

Zirvenin son oturumunda karbon vergisi ve denetim sürecinde dijitalleşme ele alındı. Bu oturumun moderatörlüğünü Vergi müfettişi Hasan Kiraz yaptı. Bu oturumda TÜRMOBdan Prof. Dr. Nuri Semih Öz, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Selahattin Karabinar, Vergi Müfettişi Sem Seferoğlu ve IQ Bağımsız Denetim A.Şden, DDX uzmanı Murat Hekim konuştu.

Zirvenin medya sponsorluğunu Yenidevir gazetesi üstlendi. Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan SANKO Holding ile gıda piyasasından adından sıkla söz ettiren Altunkaya Grup zirvenin diğer sponsorları arasında.

Buz gibi havada gergin derbi

Buz gibi havada gergin derbi