Sivas'ta yer alan ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Suppitassu Gölü, tamamen kurudu. Hititler döneminden kalma, yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan bu göl, iklimsel değişiklikler nedeniyle su tutamaz hale geldi. Bir zamanlar Hitit Kralı'nın baharı karşıladığı ve arınma törenleri gerçekleştirdiği bu tarihi göl, bugün sazlıklarla kaplanmış durumda.
Suppitassu Gölü Neden Kurudu?
Sarissa Antik Kenti yakınlarında bulunan ve bir dönem manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Suppitassu Gölü, iklim değişikliklerinin etkisiyle tamamen kurudu. Alman bilim insanlarının incelemelerinde, gölün bir zamanlar 7 metre derinliğe sahip olduğu tespit edildi. Bugün ise göl, yağışlarla birlikte yeniden su tutması umuduyla bekleniyor.
3 Bin 500 Yıllık Tarihe Sahip Suppitassu Gölü'nün Önemi
Suppitassu Gölü'nün tarihi, yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanıyor. Hüseyin Boran, göl hakkında bilgi verirken, “Bu göl, 1977 yılında başlayan Sarissa kazılarının ardından bulundu. Suppitassu Gölü'nde bir tapınak varmış ve burada şenlikler düzenlenirmiş. Hitit Kralı, Çorum'dan buraya geldiğinde şehre uğramadan önce buraya gelirmiş. Kral, burada yapılan şenliklere katılır ve ardından şehre inerdi. Kralın tahtı göl kenarında yer alırdı ve hâkim bir tepede ayrıca bir tapınak bulunurdu. Bugün bu alanlar bakımsız ve sahipsiz bir şekilde kaderine terk edilmiş durumda,” dedi.
Suppitassu Gölü Turizme Kazandırılmalı
Boran, Suppitassu Gölü ve Sarissa Antik Kenti'nin turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Gölün ve antik kentin tarihe ışık tutan önemli birer miras olduğunu belirterek, bu alanların korunması ve turistik değerlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.