Alman haber platformu Spiegel'in iddiasına göre Almanya, Türkiye’ye yaklaşık 336 milyon avro değerinde bir silah paketinin satışına onay verdi. Eğer bu iddia doğruysa, Alman hükümeti yıllar sonra ilk kez Türkiye’ye büyük çaplı bir silah ihracatına yeşil ışık yakmış olacak. Spiegel'in haberine göre, gizli olarak toplanan Federal Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz günlerde NATO üyesi Türkiye’ye yüz milyonlarca avro değerinde Alman silahının teslim edilmesine izin verdi.
Satış Onayı Verilen Silah Sistemleri Neler?
SavunmaSanayiST.com'un haberine göre, bu silah paketinin içeriğinde 100 adet RAM Hava Savunma Füzesi, DM2A4 torpidoları, Türk denizaltılarının ve fırkateynlerinin modernizasyonu için gerekli malzemeler yer alıyor. Bu paketin detayları ise şu şekilde açıklandı:
- MBDA tarafından üretilen 100 milyon avro değerinde 100 adet RAM Hava Savunma Füzesi
- Thyssenkrupp’un denizcilik birimi tarafından üretilen ve 156 milyon avro değerinde 28 adet DM2A4 SeaHake torpidosu
- Alman savunma şirketlerinden oluşan çeşitli konsorsiyumlar, 79 milyon avro bütçeyle Türk TYPE209 denizaltılarının modernizasyonu için malzeme tedarik ediyor.
- Türk korvet ve fırkateynleri için motor parçalarının teslimatına 1.9 milyon avro karşılığında izin verildi.
Roketsan ve ASELSAN Alternatif Üretimler Gerçekleştiriyor
Almanya’dan alınan silah sistemlerinin muadilleri Türkiye tarafından da geliştiriliyor. DM2A4 torpidosunun muadili olarak Roketsan tarafından üretilen AKYA Torpidosu Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiş durumda. Ayrıca, RAM Füzeleri için ASELSAN ve Roketsan kısa süre önce iki farklı proje başlattı.
Almanya'nın Türkiye'ye Yönelik Değişen Tutumu
Alman hükümetinin bu büyük çaplı satışa onay vermesi, Berlin’in Türkiye’ye yönelik tutumunda önemli bir değişimi işaret ediyor. Almanya, son yıllarda Türkiye’ye silah ihracatını büyük ölçüde azaltmış ve birçok savunma sanayii ürününe ambargo uygulamıştı. ALTAY Ana Muharebe Tankı'nın Güç Grubu başta olmak üzere pek çok Türk savunma ürünü, Almanya’nın ambargosuna takılmıştı.
Ancak Almanya’nın değişen tutumunun, Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarikine yeşil ışık yakılmasına da zemin hazırlayabileceği değerlendiriliyor. Eurofighter konsorsiyumu üyesi olan İngiltere, İtalya ve İspanya bu satışa izin verirken, Almanya’nın karşı çıkması sebebiyle satış henüz gerçekleşememişti.
Almanya'dan Türkiye'ye Onaylanan ve Onay Sürecinde Olan Silah Sistemleri
- 100 adet gemi konuşlu güdümlü hava savunma füzesi: Yaklaşık 100 milyon avro
- 28 adet SeaHake torpidosu: Yaklaşık 156 milyon avro
- Türk Donanması’ndaki Type 209 denizaltılarının modernizasyonu için teknik ekipman: Yaklaşık 79 milyon avro
- Korvet ve fırkateyn motor parçaları: 1.9 milyon avro