Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı'ndan Dr. Birgit Geueke, gıda ambalajı ve hazırlık süreçlerinde kullanılan 3.601 kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini açıkladı. Araştırmalarda, bu kimyasallardan yaklaşık 100 tanesinin insan sağlığı için yüksek risk taşıdığı belirtildi.
PFAS ve Bisfenol A Gibi Zararlı Kimyasallar
Araştırmacılar, gıdayla temas eden kimyasalların (FCC) insan vücuduna gıdayla birlikte nasıl geçtiği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine vurgu yaptı. PFAS ve bisfenol A gibi zararlı kimyasallar, insan vücudunda hormon bozucu etkileri ile bilinirken, bu kimyasalların yasaklanma sürecinde olduğu kaydedildi.
3.600’den Fazla Kimyasal Vücutta Tespit Edildi
Araştırmalar, biyomonitoring veritabanlarını inceleyerek gıda ambalajında kullanılan 3.601 kimyasalın vücutta tespit edildiğini ortaya koydu. Bu kimyasallar sadece ambalaj yoluyla değil, üretim süreçleri gibi farklı maruziyet kaynaklarıyla da insan vücuduna girebiliyor. Geueke, kimyasalların birbirleriyle etkileşim içine girerek daha büyük riskler oluşturabileceği konusunda uyardı.
Avrupa Birliği'nde Yasaklama Süreci Devam Ediyor
Araştırmaya göre, Avrupa Birliği, PFAS ve bisfenol A'nın gıda ambalajında kullanımını yasaklamaya yönelik son aşamalara geldi. Ancak, özellikle oligomerler gibi plastik üretim yan ürünlerinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda daha fazla kanıta ihtiyaç olduğu belirtildi.
Çalışma, Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology dergisinde yayımlandı.