Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartlarına ilişkin yeni bir düzenlemeye giderek, bireysel kredi kartlarında azami akdi faiz oranlarının bakiyeye göre farklılaştırılması yönünde adımlar attı. TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yayımlanan analizde, kredi kartı limitlerinin artışıyla birlikte harcama ve kredilendirme oranlarının da yükseldiğine dikkat çekildi.
Kredi Kartı Bakiyelerinde Hızlı Büyüme
Analize göre, bireysel kredi kartları bakiyesi, diğer bireysel kredi türlerine kıyasla çok daha hızlı büyüyor. Geçtiğimiz yıl, bireysel kredi kartları bakiyesindeki yıllık büyüme oranı %180’e kadar çıktı. Bu büyüme, talep kaynaklı gelişmelerin yanı sıra kredi kartlarının yaygın ödeme aracı olarak kullanılmasından kaynaklanıyor.
Büyük Borçlu Küçük Grup, Toplam Borcun Yarısından Fazlasını Oluşturuyor
Bireysel kredi kartları borç bakiyesini inceleyen TCMB, kart kullanıcılarının büyük çoğunluğunun düşük borç bakiyesine sahip olduğunu belirtiyor. Ancak 150 bin liranın üzerinde borcu olan kullanıcıların yalnızca %9’luk bir kesimi, toplam bireysel kredi kartları bakiyesinin %50'sinden fazlasını oluşturuyor.
Bu durum, yüksek borç bakiyesine sahip grupların kredilendirme davranışının daha yaygın olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, yüksek bakiyeli kullanıcıların kredi kartı borçlanmasını azaltacak düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.
Kredi Kartı Faiz Oranlarında Yeni Düzenleme
Analizde, kredi kartlarının hanehalkı üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak azami akdi faizin diğer kredi türlerine kıyasla daha düşük belirlendiği hatırlatılıyor. Ancak bu durumun, borçlanma ve tüketimi teşvik ettiğine işaret ediliyor. TCMB'nin kredi kartı bakiyesine göre azami akdi faiz oranlarını farklılaştırma adımı, özellikle yüksek borç bakiyesine sahip kullanıcıların borçlanma davranışlarını sınırlandırmaya yönelik bir sıkılaştırma olarak değerlendiriliyor.
Gelir Profilleriyle Uyumlu Kredi Kartı Borçları
Kredi kartı bakiyelerinin, bireylerin gelir profilleriyle büyük ölçüde uyum gösterdiğine dikkat çeken TCMB, yüksek borç bakiyelerinin genellikle yüksek gelirli gruplarda yoğunlaştığını ifade ediyor. Bu düzenlemenin, yüksek gelirli bireylerin borçlanma davranışlarını yavaşlatmayı ve iç talepte dengelemeyi amaçladığı belirtiliyor.
BDDK'dan Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma
BDDK ise, asgari ödemesi geciken kredi kartı borçlarına yönelik 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunarak, sıkılaştırıcı politikaların borçlu kesim üzerindeki etkilerini hafifletmeyi hedefliyor. Bu şekilde, dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak eş güdümlü tedbirlerle ekonomi dengelenmeye çalışılıyor.