Türkiye’de iklim değişikliği, kuraklık ve yer altı sularının kontrolsüz kullanımı nedeniyle obruk sayısındaki artış devam ediyor. Prof. Dr. Fetullah Arık, AFAD ile yaptıkları ortak çalışmalar sonucunda 16 ilde obruk tehlikesi bulunduğunu belirtti. Obruk oluşumlarının bu yıl artış gösterdiğini vurgulayan Arık, Türkiye’nin obruk risk haritasının güncellendiğini söyledi.
Obruklar Nasıl Oluşuyor?
Yer altındaki kireç taşlarının erimesi sonucu oluşan boşluklar, zeminin çökmesine yol açıyor. Özellikle jeolojik yapısı ve yer altı suyu kullanımı nedeniyle Konya Kapalı Havzası ve çevresinde sıkça görülen obruklar, son dönemde Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Sivas gibi birçok ilde de oluşmaya başladı.
Obrukların Sebepleri Neler?
Obrukların başlıca nedenleri arasında kuraklık, iklim değişikliği ve yer altı sularının aşırı kullanımı bulunuyor. Ayrıca, karstlaşmaya uygun kayaçların bulunduğu bölgelerde obruk oluşumu daha yaygın hale geliyor.
Obruk Tehlikesi Bulunan İller
AFAD ve üniversiteler tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Manisa, Denizli, Eskişehir, Afyonkarahisar, Ankara, Konya, Aksaray, Karaman, Çorum, Sivas, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Bitlis gibi illerde obruk oluşumu tehlikesi devam ediyor.
Yeraltı Suyu Seviyesindeki Düşüş Obruk Sayısını Artırıyor
Prof. Dr. Fetullah Arık, yer altı suyu seviyesinin düşmesi ile obrukların daha büyük ve tehlikeli hale geldiğini vurguladı. "Yer altındaki boşluklar büyüdükçe, bu boşluklar üzerindeki yükü taşıyamaz hale geliyor ve obruk oluşuyor."