Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan düzenlemelerle mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltacak adımlar atıldı. Ayrıca, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi güçlendiren uygulamalar hayata geçirildi.
Ba-Bs Uygulaması Sona Erdi
2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım ve satım bildirimlerini içeren Ba-Bs formları uygulamasına son verildi. Elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması ve veri paylaşımının etkinleştirilmesi sayesinde bu formların artık gereksiz hale geldiği belirtildi.
e-Tebligat Sistemi Genişletiliyor
2016 yılından bu yana kullanılan elektronik tebligat sistemi, 2025'ten itibaren sıfır araç satın alan kişiler için zorunlu hale getirilecek. Ancak, bu düzenleme engelli bireyler, 18 yaşından küçükler ve uluslararası kuruluşlarda görev yapan yabancı uyruklular için geçerli olmayacak. Bu uygulama ile devletin posta ve kağıt masraflarında milyarlarca lira tasarruf edildiği açıklandı.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarda Cezalar Netleşti
Perakende sektöründe kullanılan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ve POS entegrasyonları konusunda da düzenlemeler yapıldı. Bu cihazları kullanmayan mükelleflere ve entegrasyonu sağlamayan yazılım firmalarına 200 bin lira özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtildi.
Mali Müşavirler Dijital Vergi Dairesi'ne Erişebilecek
Dijital Vergi Dairesi ile tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda yapılabilmesine imkan tanınırken, mükelleflerin mali müşavirleri artık mükellef adına bu platforma erişim sağlayabilecek.