Güney Çin Denizi'nde yaz boyunca devam eden gerilim, Sabina Sığı'nda Filipinler ve Çin'in karşı karşıya gelmesiyle zirveye ulaştı. Çin'e ait savaş gemileri ve sahil güvenlik botları, Filipinler'in Teresa Magbanua adlı gemisini kuşattı ve çarpışma yaşandı. Çin, Filipinler'i "sabrımızın sınırı var" diyerek uyardı.
Sabina Sığı'nda Gerilim Doruğa Çıktı
Sabina Sığlığı, Filipinler'in batı kıyısına 75 deniz mili, Çin'e ise 630 deniz mili uzaklıkta bulunuyor. Bu bölgedeki tansiyon, Çin'in Filipinler gemisini kuşatması ve gemiye defalarca çarpmasıyla daha da arttı. Çin Savunma Bakanlığı, Filipinler'i bölgede kazaya yol açabilecek riskli eylemlerle suçladı.
Filipinler Geri Adım Atmadı
Manila yönetimi, Sabina Sığı'nda demirli olan Teresa Magbanua'nın bölgeden ayrılmayacağını ilan etti. Filipinler, gemisine havadan ikmal yaparak Çin’in hamlesine karşılık verdi. Çin ise Filipinler'e gemiyi bölgeden çekmesi için uyarıda bulunarak, ABD'yi Güney Çin Denizi'nde kargaşa yaratmakla suçladı.
ABD Filipinler'in Yanında
ABD'nin Filipinler Büyükelçisi MaryKay L Carlson, Filipinler'e destek vererek Çin'i kınadı ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti. ABD, Filipinler’in Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde olduğunu vurguladı ve Çin'in bölgedeki faaliyetlerini eleştirdi.
Paylaşılamayan Deniz: Güney Çin Denizi
Güney Çin Denizi, yıllık 3 trilyon dolar değerinde ticaretin gerçekleştiği stratejik bir rota ve zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip. Pekin yönetimi, bölgedeki egemenlik iddialarını 1947 tarihli bir haritaya dayandırırken, Filipinler ve diğer ülkeler de bölgede hak iddia ediyor. Çin'in bu sularda inşa ettiği suni adalar, son yıllarda Pekin ve Washington arasında güç mücadelesine sahne oluyor.