Erzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük'te, 7 bin yıl öncesine uzanan önemli arkeolojik bulgulara ulaşıldı. Kazılar, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Akarsu başkanlığında yürütülüyor ve Orta Çağ'dan Erken Demir Çağı'na kadar kesintisiz bir tabakalanma ortaya çıkarıldı.
"Şimdilik 7 Tabakayı Ortaya Çıkardık"
Doç. Dr. Rabia Akarsu, Pulur Höyük'te 4 yıl süren kazılarda Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı'na kadar kesintisiz bir tabakalanma elde ettiklerini belirtti. Elde edilen yanmış organik kalıntıların TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde radyokarbon yöntemiyle tarihlendirilmesi, bu bulguların önemini daha da artırıyor.
"Her Tabakada Hayvancılık ve Tarım İzleri Bulduk"
2023 yılı kazılarında, 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarına dair önemli bulgular elde edildi. Doç. Dr. Akarsu, her tabakada hayvancılık izlerine rastlandığını ve Orta Kalkolitik Çağ tabakasında bulunan iki tahıl deposunun, o dönemde yerleşik hayat ve tarımcılığın varlığını gösterdiğini belirtti.
"Karaz Kültürü İnsanı Hakkında Bilgiler Artacak"
Pulur Höyük kazılarında, Karaz kültürü insanı hakkında da önemli bulgular elde edildi. Tunç hançerler, demir malzemeler ve metal üretim teknolojisinin gelişmiş düzeyde olduğunu gösteren bulgular, bu döneme dair bilgilerin artmasına katkı sağlayacak.