Gökbilimciler, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) Kuyruklu Yıldızı'nın bu hafta dört sabah art arda gün doğumundan önceki saatlerde çıplak gözle görülebileceğini duyurdu. Kuyruklu yıldızlar genellikle tahmin edilmesi zor olsa da, bu gökyüzü olayının heyecan verici bir görsel şölen sunması bekleniyor.
27 Eylül'de Zirve Noktasına Ulaşacak
C/2023 A3, 80.000 yıllık yörüngesinin Güneş’e en yakın noktası olan perihelion'a 27 Eylül Cuma günü ulaşacak. Bu tarihten itibaren kuyruklu yıldızın parlaklığı en yüksek seviyeye çıkacak. Kuzey Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcileri, 27 Eylül Cuma ile 2 Ekim Çarşamba günleri arasında, gün doğumundan yaklaşık 30 dakika önce kuyruklu yıldızı doğu-güneydoğu ufkunun birkaç derece üzerinde görebilecekler.
Kuyrukluyıldıza Hilal Eşlik Edecek
29 Eylül Pazar ve 30 Eylül Pazartesi günleri, C/2023 A3'e narin bir hilal eşlik edecek. Kuyruklu yıldızın çıplak gözle görülebileceği belirtilse de, daha net bir görüntü elde etmek isteyenler için dürbün veya küçük bir teleskop kullanılması öneriliyor.
Güneşe Yaklaştıkça Daha Net Görülecek
Kuyrukluyıldızın Güneş’e yaklaştıkça toz ve buzun erimesi sonucu büyük bir toz kuyruğu oluşturması bekleniyor. Ne kadar parlak olacağı belirsizliğini korusa da, bazı gökbilimciler gece gökyüzündeki en parlak 20 yıldız kadar parlak olabileceğini tahmin ediyor. Kuzey enlemlerinde 30 Eylül’e kadar görülebilecek olan kuyruklu yıldız, daha sonra Güneş’in parıltısında kaybolacak.
12 Ekim'de Dünya'ya En Yakın Konumda Olacak
C/2023 A3, 12 Ekim Cumartesi günü Dünya'ya en yakın konumda olacak ve Kuzey Yarımküre'deki gece gökyüzünde tekrar belirecek. O tarihte kuyruklu yıldız, batı ufkuna yakın bir konumda izlenebilecek.