ABD'li bilim insanları, Dünya için tehdit oluşturabilecek gök taşlarının yakınında nükleer bir bomba patlatılarak yörüngelerinin değiştirilebileceğini tespit etti. Sandia Ulusal Laboratuvarları'nda yapılan deneyde, çok büyük bir radyasyon darbesi sayesinde gök taşlarının rotasından çıkarılabileceği bilimsel olarak kanıtlandı.
Nükleer Destekli Gezegen Savunması
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, ABD'li fizikçiler Nathan Moore liderliğinde, nükleer patlamanın etkileri üzerine deneyler gerçekleştirdi. Bilim kurgu filmlerini andıran bu deneyde, nükleer patlamanın oluşturduğu radyasyon, gök taşının bir tarafını buharlaştırarak büyük bir gaz topu oluşturdu. Bu süreç, gök taşının yörüngesinden çıkmasına neden oldu.
Deneyin Sonuçları
Deney kapsamında, nükleer patlamalarda salınan X-ışını darbeleri, yapay bir asteroit üzerinde uygulandı. Gök taşının parçaları, nükleer patlamanın etkisiyle 320 kilometre/saat hızla yerinden oynadı. Araştırmacılar, bu deney sonucunda nükleer patlamaların Dünya’ya yaklaşan gök taşlarını güvenli bir yörüngeye yönlendirme kapasitesine sahip olduğunu belirledi.
Bilimsel Yöntemler ve Tartışmalar
Araştırma, nükleer patlama yönteminin gök taşlarını içten yok etmek yerine yüzeyden buharlaştırarak saptırmanın daha etkili olduğunu ortaya koydu. Çalışma, Nature Physics dergisinde yayımlandı ve gelecekte Dünya’ya tehdit oluşturabilecek gök taşlarına karşı etkili bir savunma aracı olarak nükleer patlamaların kullanılabileceği vurgulandı.
Alternatif Yöntemler: Kinetik Vuruş
Bazı bilim insanları, nükleer patlama yerine kinetik vuruş yöntemini tercih ediyor. 2022 yılında NASA, Dimorphos adlı asteroide bir uzay aracını çarptırarak gök taşının yörüngesini başarıyla değiştirmişti. Bu teknik de nükleer patlamaya alternatif bir savunma yöntemi olarak değerlendiriliyor.