İstanbul
KAPALI
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yenidevir Gazetesi Teknoloji Nükleer Patlama Gök Taşlarını Saptırabilir mi? ABD'li Bilim İnsanlarından Çarpıcı Deney!

Nükleer Patlama Gök Taşlarını Saptırabilir mi? ABD'li Bilim İnsanlarından Çarpıcı Deney!

ABD'li bilim insanları, gök taşlarını nükleer patlamayla saptırmayı başardı. Sandia Ulusal Laboratuvarları'nda yapılan deney, nükleer patlamaların tehlikeli gök taşlarını güvenli bir yörüngeye yönlendirebileceğini gösterdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nükleer Patlama Gök Taşlarını Saptırabilir mi? ABD'li Bilim İnsanlarından Çarpıcı Deney!

ABD'li bilim insanları, Dünya için tehdit oluşturabilecek gök taşlarının yakınında nükleer bir bomba patlatılarak yörüngelerinin değiştirilebileceğini tespit etti. Sandia Ulusal Laboratuvarları'nda yapılan deneyde, çok büyük bir radyasyon darbesi sayesinde gök taşlarının rotasından çıkarılabileceği bilimsel olarak kanıtlandı.

Nükleer Destekli Gezegen Savunması

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, ABD'li fizikçiler Nathan Moore liderliğinde, nükleer patlamanın etkileri üzerine deneyler gerçekleştirdi. Bilim kurgu filmlerini andıran bu deneyde, nükleer patlamanın oluşturduğu radyasyon, gök taşının bir tarafını buharlaştırarak büyük bir gaz topu oluşturdu. Bu süreç, gök taşının yörüngesinden çıkmasına neden oldu.

Deneyin Sonuçları

Deney kapsamında, nükleer patlamalarda salınan X-ışını darbeleri, yapay bir asteroit üzerinde uygulandı. Gök taşının parçaları, nükleer patlamanın etkisiyle 320 kilometre/saat hızla yerinden oynadı. Araştırmacılar, bu deney sonucunda nükleer patlamaların Dünya’ya yaklaşan gök taşlarını güvenli bir yörüngeye yönlendirme kapasitesine sahip olduğunu belirledi.

Bilimsel Yöntemler ve Tartışmalar

Araştırma, nükleer patlama yönteminin gök taşlarını içten yok etmek yerine yüzeyden buharlaştırarak saptırmanın daha etkili olduğunu ortaya koydu. Çalışma, Nature Physics dergisinde yayımlandı ve gelecekte Dünya’ya tehdit oluşturabilecek gök taşlarına karşı etkili bir savunma aracı olarak nükleer patlamaların kullanılabileceği vurgulandı.

Alternatif Yöntemler: Kinetik Vuruş

Bazı bilim insanları, nükleer patlama yerine kinetik vuruş yöntemini tercih ediyor. 2022 yılında NASA, Dimorphos adlı asteroide bir uzay aracını çarptırarak gök taşının yörüngesini başarıyla değiştirmişti. Bu teknik de nükleer patlamaya alternatif bir savunma yöntemi olarak değerlendiriliyor.

Rıdvan Dilmen: Süper Lig'e Play-Off Sistemi Mecburen Gelecek! İşte İlk 4 Tahmini

Rıdvan Dilmen: Süper Lig'e Play-Off Sistemi Mecburen Gelecek! İşte İlk 4 Tahmini