Türkiye'nin savunma sanayiindeki başarıları, global piyasalarda büyük bir ivme kazanarak dikkat çekmeye devam ediyor. Yerli üretim savunma sistemlerinin geliştirilmesiyle Türkiye, askeri ve sivil alanda yenilikçi çözümler sunarak global savunma pazarında önemli bir oyuncu haline geldi.
Forbes Türkiye'nin Başarısını Nasıl Değerlendirdi?
ABD merkezli Forbes dergisi, Türkiye'nin Endonezya ve Malezya'ya yaptığı savunma ihracatını yakından takip ediyor. Forbes, Türkiye'nin kısa sürede bu iki ülkeye önemli miktarda savunma ürünü teslim ettiğini ve savunma ilişkilerinin hızla güçlendiğini vurguladı. Raporda, Endonezya ve Malezya'nın Türkiye'den çeşitli teknolojiler satın aldığı, iki ülkenin sadece iki yıl içinde Türkiye'nin yerli silah sistemlerinin büyük alıcıları haline geldiği belirtildi.
Türkiye ve Endonezya Arasındaki Savunma İş Birliği Güçleniyor
Forbes'in analizinde, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in açıklamalarına yer verildi. Bakan Güler, Endonezya'nın 79. Bağımsızlık Günü'nde yaptığı konuşmada, "Silahlı kuvvetlerimiz tarafından icra edilen ortak eğitim ve tatbikatların sayısının artırılmasını temenni ediyoruz. Ana hedefimiz, her alanda dostluğumuzu ve iş birliğimizi çok daha güçlü bir seviyeye çıkarmaktır." ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Endonezya Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Hadi Tjahjanto'nun Ankara'da Türk Hava Kuvvetleri komutanıyla bir araya gelerek hava savunmalarını güçlendirme konusunda iş birliğini görüştüğü aktarıldı. Endonezyalı yetkilinin, Bayraktar TB2 üreticisi BAYKAR Teknoloji'ye ait tesisleri ziyaret ettiği ve AKINCI insansız savaş hava aracının uçuş gösterisini izlediği bildirildi.
Son İki Yılda Hızla Gelişen Savunma İlişkileri
Forbes, Türkiye ve Endonezya arasındaki savunma ilişkilerinin son iki yılda yapılan birkaç siparişle hızla geliştiğine dikkat çekti. Endonezya Donanması, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen İHA'ları ve BAYKAR'ın geliştirdiği Bayraktar Akıncı ve Anka İHA'larını satın almak istiyor. Ayrıca, BAYKAR ve TUSAŞ’ın Endonezya'nın Dirgantara Endonezya havacılık firmasıyla iş birliği yapmaya hazırlandığı bildirildi.
Türkiye ve Malezya Savunma İş Birliği Hangi Noktada?
Forbes, Türkiye'nin Malezya ile de bazı önemli savunma sözleşmeleri imzaladığını belirtti. Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Malezya'yı ziyaret ederek Malezyalı mevkidaşı ve ülkenin başbakanıyla savunma iş birliğini görüştüğü aktarıldı. Haziran ayında, Türkiye, Kraliyet Malezya Donanması için üç kıyı görev gemisi inşa etmek üzere bir sözleşme imzaladı. Bu gemilerin Türk sensörleri ve Atmaca füzeleriyle donatılacağı belirtildi.
Forbes'in analizine göre, Endonezya ve Malezya silahlı kuvvetlerinin, bu on yılın sonunda kendi hava sahalarını ve karasularını gözetlemek ve savunmak için çeşitli Türk yapımı sistemleri konuşlandıracağı öngörülüyor.