İstanbul
KAPALI
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Suriyeli misafirler dönecek mi?

YAYINLAMA:

Suriye’de, rejim muhaliflerinin İdlib, Halep ve Tel Rıfat bölgelerini rejim ve YPG unsurlarından temizleyerek ele geçirmesi sonucunda Suriye, uzun bir aradan sonra yeniden gündemin en tepesine yerleşti.

Suriye’deki hareketlilik devam ederken gözler Türkiye’de yaşayan yaklaşık üç milyon Suriyeli sığınmacıya çevrildi.

Uzun bir süreden beri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaman zaman belirttiği “Suriyeliler için onurlu dönüş” yolu açılacak mı, Suriyeliler evlerine geri dönecek mi? Soruları gündeme taşınmaya başladı.

Suriyeliler 13 yıldan bu yana ülkemizde misafir statüsünde yaşıyor. İçlerinde mali durumu iyi olan iş adamları ve çeşitli meslek dallarında kalifiye olanlar var. Doktor, avukat, mühendis gibi beyaz yakalı olarak adlandırılan gruptan kişiler olduğu gibi, mavi yakalı olarak adlandırılan “Oto tamircisi, boyacı, tornacı, fırıncı vesaire.” gibi meslek gurubundan kimseler de bulunmaktadır.

Yine ülkemizde “Ucuz iş gücü” olarak kısımlandırılan bölümü ise çoğunluğu teşkil etmektedir.

Sanayi şehirlerinde, tarım alanlarında ve hayvancılık sektörlerinde büyük iş gücü açığını kapatıyorlar. Hem de piyasa fiyatlarının çok altında bir maliyet ile.

Aslında, ülkemizde misafir olarak bulunan nüfusun büyük kısmı, kendi ülkelerinde savaş öncesi hayat şartları ile mukayese edildiğinde, ülkemizdeki yaşam koşullarından çok memnun değiller.

Zira, kendi ülkelerinde her birisinin kendi evi, arazisi ve işyerleri vardı. Savaş dolayısıyla her şeylerini geride bırakıp geldiler.  Diline ve yaşam koşullarına yabancı oldukları ülkemizde birçoğu çöp konteynerlerinden plastik ve kağıt toplayarak ya da STK’ların verdiği sosyal yardımlara yaslanarak hayatta kalmaya çalışmaktadır.

Mevcut şartları ve kendi ülkelerindeki şartlarını göz önüne aldığımızda elbette bu durumdan memnun değiller.

Suriye’de muhalif güçler demokratik bir sistem oluşturabilirse ki, bunun olma ihtimali çok yüksek görünüyor. O zaman ülkemizde yaşayan Suriyelilerin çok büyük kısmı gönüllü olarak döneceklerdir. Zaten ülkemizde yaşayan Suriyelilerin yüzde 65’lik kısmının Halep ve havalisinden geldiği bilinmektedir.

Burada asıl kaygı duyulması gereken ve sorulması gereken soru şu olmalı; Türkiye ekonomisinde insan gücü açığında önemli yer tutan Suriyelilerin ülkemizi terk etmelerine ekonomimiz ne kadar hazır?

Bu açığı kapatacak alternatifimiz var mıdır?