İstanbul
KAPALI
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gram Altın (Kapalı Çarşı) currency
3.834,69
-0,56%

Vergi haftasında Sürdürülebilirlik Zirvesi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Bu hafta Vergi Haftası etkinlikleri yapılıyor. Bu bağlamda Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şubesi, "Sürdürülebilirlik, Katılımcı Vergilendirme ve Dijital Ekonomi Zirvesi" başlığı altında bir zirve düzenledi.

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı, Gelir İdaresi Başkanı, Vergi Denetim Kurulu Başkanı ve çok sayıda vergi müfettişi ile özel sektör temsilcisinin katıldığı zirve, Vergi Haftası dolayısıyla yapılan etkinlikler içerisinde önemli bir yer teşkil etti.

Ataşehir'de bulunan Vergi Denetim Kurulu Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte birçok ana başlık ele alındı. Bu konuda hem devlet yetkililerinin hem de özel sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak adeta mini bir devlet-özel sektör buluşması gerçekleştirildi.

Vergi konusu şüphesiz ki devletin ayakta kalması, millete hizmetlerini ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi ve ülkenin savunmasını sağlayabilmesi için en önemli başlıktır.

Pandemi ve deprem dolayısıyla aksayan ekonomimiz, Maliye ve Hazine Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte atmış olduğu reel uygulama adımları sayesinde yeniden canlanmaya başladı. Özellikle enflasyon, Türk ekonomisinin en büyük sorunu olmuştur. Cumhuriyet tarihinden bu yana sürekli ekonomik krizler ve enflasyonla boğuşan iktidarlar, bu konuya net bir çözüm getirememişti. Ta ki 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte Türk ekonomisi, yüzyıllık Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar büyük bir iyileşme göstermiş, refah seviyesi vatandaşın alt kesimlerine kadar yansımış ve büyük bir atılım kaydetmiştir.

2019'da başlayan uluslararası pandemi kriziyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomi büyük yara aldı. Bu süreçte zaten dalgalı seyreden hazinemiz, pandeminin yükünü de üstlenmek zorunda kaldığı için kan kaybetti.

Ardından yaşanan deprem felaketiyle 12 şehir yıkıma uğradı, on binlerce ev yıkıldı ve yaklaşık 200 milyar dolarlık bir zarar meydana geldi. Elbette bu durum, devletin yükünü daha da ağırlaştırdı. Tüm bunlara rağmen, 2 yıl gibi kısa bir sürede depremin yaralarını sarmayı başaran AK Parti iktidarı, ekonomiyi de düzeltme yoluna girerek büyük bir başarı kazandı.

Bugün, sonunda enflasyonun %20'lere düşeceğini öngören yetkililer, 2026 yılında enflasyonu tek haneye indirmek için ellerinden gelen çabayı gösterecekler. AK Parti, bu konuda zaten başarılı bir hükümettir. Zira 2002 yılında %150-250 seviyelerine ulaşan enflasyon canavarını kısa sürede dizginleyerek 2003 yılından 2016 yılına kadar tek haneli enflasyon oranlarıyla ülke ekonomisini şahlandırmıştı. Bugün de yine ehil ellerde bulunan Türk ekonomisi, kısa sürede tekrar canlanacak ve özlem duyulan tek haneli enflasyon dönemine geri dönecektir. Halkın alım gücüne doğrudan etki eden enflasyonun düşmesi, refah seviyesini artıracak ve insanların daha mutlu, huzurlu bir yaşam sürmesine olanak sağlayacaktır.

Elbette bu süreçte doğru vergilendirme politikaları benimsenmeli ve kayıt dışı ekonomi sorunu çözüme kavuşturulmalıdır. Bu hususta önemli ilerlemeler kaydeden ve ciddi bir çalışma yürüten Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, özellikle "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi" mottosuyla hareket ederek büyük takdir toplamıştır.

Öte yandan, Sayın Cumhurbaşkanımızın da dünkü konuşmasında ifade ettiği gibi, bazı fırsatçı grupların her krizi ranta çevirerek halkın emeğini sömürmesi önlenmelidir. Büyük marketlerin kriz dönemlerinde etiket fiyatları üzerinde yaptığı manipülasyonlar ve oyunlar hâlâ hafızalarımızdadır. Ramazan'ın gelmesiyle birlikte bu konuya özellikle odaklanılmalı ve fırsatçıların gıda ürünleri üzerindeki spekülasyonlarına izin verilmemelidir.

Geçtiğimiz seçim dönemlerinde, hatırlarsanız, soğan ve patates fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşanarak seçim sonuçlarının manipüle edilmesi dahi denenmişti. Maalesef bu fırsatçı gruplar, siyaseti bile dizayn etmeye kalkışarak zaman zaman bu tür hadsizliklere yeltenmektedir. Bu nedenle, Ramazan ayında marketler, kasaplar ve gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar ciddi ve sıkı bir denetim altına alınmalı, vatandaşın emeğinin gasp edilmesinin önüne geçilmelidir.

Bu bağlamda, Vergi Haftası’nın ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.