İstanbul
KAPALI
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Okulların Temizliği

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

"Okulların temizliğini Japonların yaptığı gibi okula giden öğrencilere yapmalıyız. Böylece sorumluluk ve çevre bilincine ulaşmış iş yapmayı yük görmeyen ve arkalarını toplayan birilerini beklemeyen sağlıklı nesiller yetiştirmiş oluruz. "
Bu sıralar eğitim sendikaları okulların kirliğinden ve hijyeninden söz etmekte ve Milli Eğitim Bakanlığından okulların temizliği için personel tahsis edilmesini talep etmektedirler. 


Peki yapılması gereken bu mu?


Halbuki okulların sadece bilgi yükleme yeri olmadığı aynı zamanda bir davranış, alışkanlık, edep verme yeri olduğu gibi bireyin sosyalleşmesini de sağladığı bir gerçektir. 


Peki o halde bireyin kullandığı sosyal alanı kirlettiği gibi temizlemesi gerektiği ve sorumluluk alması gerektiği neden düşünülmemektedir. 
Yani okulların temizliği öğrencilerin birlikte yaptıkları bir eylem ve aktivite haline neden getirmiyoruz?
Çocuklarımız okullarda Prens ve Prensesler gibi okumak yerine hayata hazırlandığı, temizlik yapmasını bildikleri, bulundukları mekanları kullanmayı öğrenmesi ve temizlemelerini sağlamamız gerekmez mi?
Neden hep Japon eğitim sistemini örnek gösterirken onların okullarında temizlikçi bulunmadığı ve okulların öğrenciler tarafından temizlendiğini göz ardı ederiz?


Okulu temizlemek bir angarya iş değil, alçaltıcı bir eylem değil bilakis eğitimin bir parçası olması gerektiğini düşünmeyiz. 
Bunun için öğretmenlerin de katılımı ile adil bir nöbet ve paylaşım sisteminin uygulanması yeterli olur.

 
Biz okurken, okulun ve sınıfın temizliğini yapardık. Hatta o günün sınıf nöbetçileri sobayı yakar, sınıfı temizler ve öyle okulu terk ederdik. 
Neden şimdiki çocukları İngiliz Kraliyet Ailesinin bireyleriymiş gibi davranıyor ve hayata hazırlamıyoruz? Kendi odasını bile düzenlemekten aciz ve sürekli başkasından arkasını toparlamasını bekleyen bir gençlik yetiştirmek doğru bir yöntem değildir. Öğrenci yaşadığı mekanı kendisi temizlediği zaman, kirletmeme konusunda daha hassas olacaktır.